3 goede redenen, waarom jij als fotograaf naar Doel moet gaan

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 17:00

"Spookstad" Doel
Je hebt ervan gehoord, of je hebt het niet

Er zijn nogal wat Urbex-fotografen die gek zijn op een locatie als deze. Maar eigenlijk zou een dorp als dit op het lijstje van elke Lifestyle fotograaf moeten staan! 

 

Eerst even een korte introductie voor zij die "Doel" nog niet kennen. 

Doel is een "spookstad" in België. De naam zegt niks over het gegeven of het er wel of niet spookt, maar eigenlijk is Doel een verlaten dorp. 
Een aantal jaren geleden, in de jaren 60, raakte het dorp Doel bekend door de uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen.

Er werd geld geboden aan de dorpsbewoners in de hoop dat zij hun huizen zouden verlaten en de uitbreiding van de haven gerealiseerd kon worden. 
Een grote groep accepteerde deze som geld, maar een aantal dorpsbewoners zagen dit niet zitten en bleven in hun huizen wonen. En ja, het dorp is daardoor nog steeds bewoond, door iets meer dan 100 inwoners momenteel! 


Doordat het een vrij groot dorp is, zorgt dit wel voor een heel aparte, en klein beetje spookachtige, sfeer. 

 

Maar waarom je dan als fotograaf juist deze plek op je lijstje moet zetten? 

1: Fotogeniek

Door de uitstraling die het dorp heeft met zijn verlaten straten en met graffiti-bespoten huizen, zorgt het voor een fotogenieke plek! In elke hoek is wel een toffe plek te vinden die je vast wil leggen met je camera. Je kunt echt werkelijk alle kanten op.

Ik wist niet waar ik moest kijken door mijn lens! 
Het is een plek die graag bezocht wordt voor portretfotografie, koppelfotografie maar ook voor bruidsfotografie. 

 

Helaas is het inmiddels niet meer mogelijk om ook daadwerkelijk een verlaten huis van binnen te bekijken. Door het vandalisme en het instortingsgevaar, hebben ze de huizen die niet bewoond zijn afgesloten met ijzeren platen. 

2: Verlaten betekent dus ook geen verkeer

 

Het enige verkeer wat er mag komen zijn de inwoners of als je een Belgische nationaliteit hebt. Anders mag je het dorp alleen met de auto in als je je hebt aangemeld bij de politie. Te voet kom je er wel in. 
Maar dit zorgt er dus wel voor dat de straten echt verlaten zijn, op een enkele toerist na. Vrij spel dus om een keer op de grond te gaan liggen om die ene perfecte foto te maken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er steeds auto's voorbij razen! 

3: Authentiek

Zoals ik al zei, bieden de verlaten straten en met graffiti versierde woningen een mooi palet om je creatieve walnoot eens flink aan het werk te zetten. Elke creatieve ondernemer zou van deze locatie een kloppende hart van krijgen en de ogen uitkijken! 

 

De smalle steegjes, de uitzichten op het havengebied, gekleurde en dicht getimmerde huizen, een authentiek dorp is het dus zeker wel. 

En zeg nou zelf, een verlaten dorp is eens heel wat anders als de heide, bos of zandvlaktes! 

 

 

Stiekem fantaseer ik erover dat ik hier echt nog graag eens terug kom voor nog een Lifestyle fotoshoot! Lijkt me ook zo gaaf met een koppel voor een loveshoot! Dus als jij degene bent die wel houdt van een ander decor dan de heide, bos of zandvlakte, en lekker gewaagd dit toffe dorp wil bezoeken, dan ben ik met alle liefde jullie fotograaf om dit vast te leggen! 

 

Wil je met mij sparren over jouw idee hierover en of een fotoshoot op deze locatie iets voor jou/jullie is, laten we dan samen het gesprek aan gaan!