Lifestyle fotografie

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 om 16:30

Wat is Lifestyle fotografie nu precies? En wat is het verschil met gewone fotografie?

Steeds meer fotografen kiezen ervoor om lifestyle te fotograferen. Het is een term die je steeds meer voorbij ziet komen bij fotografen. 
Maar wat is Lifestyle fotografie nu precies? En hoe verschilt het van de "normale" fotografie? 
Lees vooral verder als je nieuwsgierig bent! 

Wanneer ik mijn eigen fotografie stijl moet benoemen, dan kn ik zeker stellen dat ik onder de categorie "lifestyle" behoor. En echt een specialisatie heb ik nog niet. Dat wil zeggen dat ik niet specifiek alleen maar Newborn of bijvoorbeeld bruiloften fotografeer. Ik fotografeer eigenlijk alles dat bij mij past maar ook als mijn stijl dus bij jou past. 

 

Wanneer ik mensen vertel over mijn werk als lifestyle fotograaf, behoeft dit meestal de nodige uitleg. De meesten denken namelijk dat ik een eigen studio heb waar ik fotografeer en gebruik maak van dekentjes en van die schattige mutsjes. Maar dit is verre van waar! 

Het doel van Lifestyle fotograferen is het vastleggen van de meest pure en echte momenten. Het fotograferen van mensen zoals ze echt zijn. Ik vang met mijn camera de zogenaamde "in between". momenten waarbij de interactie en liefde tussen mensen goed op beeld wordt vastgelegd. Zo probeer ik een verhaal te vertellen en leg ik echt vast wie je bent. 

      "Deels leg ik vast wat zich voor de camera afspeelt"

Wil dit zeggen dat ik als fotograaf geen aanwijzingen geef? Nee, ook dat klopt niet. Ik gebruik hierin een goede mix van beide werelden. Dit betekent dat ik deels vastleg wat zich voor de camera afspeelt, maar deels zal ik regisseren. 
Zo zal ik bijvoorbeeld vooral letten op lichtinval (waar is dit het mooist) en geef ik tips over kleding. Ook let ik er tijdens een shoot op wat er in beeld komt. Bijvoorbeeld: wanneer ik binnenshuis fotografeer tijdens een shoot, dan zorg ik ervoor dat er geen storende objecten in beeld komen. Zoals een flesje water op een nachtkastje of een verlengsnoer met opladers eraan. Ook buiten probeer ik zoveel mogelijk hierop te letten. 

"Wat is dan precies mijn rol in dit verhaal?"

Tijdens een shoot gaat het vooral om de interactie met elkaar. Hier ligt dan ook echt mijn focus op. Voordat ik start aan een fotoshoot, ga ik voor mijzelf altijd na wat voor gevoel ik met een shoot wil overbrengen. in het geval van een loveshoot wil ik graag echt de liefde en connectie tussen het koppel vastleggen. De focus ligt dan vooral op knuffelen, elkaar vasthouden en elkaar in de ogen kijken. 
Door het geven van kleine aanwijzingen of het doen van kleine opdrachtjes, probeer ik nog wat extra spontane momenten te creëren. Aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld zijn om hand in hand te lopen of elkaar een kus geven.  

Samen met jou/jullie zal ik ervoor zorgen dat een fotoshoot rustig en ontspannen verloopt. Zo ontstaan er geen statische beelden, maar vloeien de momenten puur in elkaar over. 

Nog even kort op een rijtje wat ik wel en niet doe tijdens een lifestyleshoot; 

Wel:

  • Ik geef kledingtips.
  • Zaken van tijdelijke aard/storende objecten haal ik uit beeld (stekkerdozen, waterflesje, opladers).
  • Tijdens de shoot zal ik lekker met jullie (en eventuele kindjes) kletsen zodat er een ontspannen sfeer ontstaat. 
  • Ik geef kleine opdrachtjes en aanwijzingen - bijv. geef elkaar een kus en wie papa het hardst kan kietelen - en verder laat ik alles voor mijn lens gewoon gebeuren. 

 

Niet:

  • Ik gebruik gen flitsers. Ik kies ervoor om in en met natuurlijk licht te fotograferen. Hier speel ik mee voor een mooie maar vooral natuurlijke lichtinval in de foto's.

Bedankt voor het lezen van deze blog. 
Ben jij inmiddels ook enthousiast geraak over het doen van een lifestyle fotoshoot? Dan stuur mij gerust een berichtje en dan ga ik kijken wat ik voor jullie kan betekenen Zie ik jou snel?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.